IMG_20240117_161427_1-1024x768

Sastanak s veleposlanikom Narodne Republike Kine

Sastanak s veleposlanikom Narodne Republike Kine Nj. E. gosp. Qi Qianjin, održan je 17. siječnja 2024.g.  na temu suradnje naše Jadranske aero-svemirske asocijacije (A3) i kineskog Laboratorija za istraživanje dubokog svemira – Deep Space Exploration Lab (DSEL), projekta Kineske nacionalne svemirske agencije – China National Space Administration (CNSA). U ime A3 sastanku je prisustvovao predsjednik gosp. Slobodan Danko Bosanac i član A3 gosp. Ivica Jakić, ujedno i predsjednik udruge H2-Hydrogen Cell Croatia. Veleposlanik je bio izvješten o razvijenoj suradnji koju ima A3 s Northwestern Polytechnical University iz Xi’An, koja se temelji na Sporazumu o razumijevanju između naše Asocijacije i Sveučilišta, potpisanog prije 4 godine.

Gosp. Qi Qianjin izviješten je o posjeti predsjednika A3 NR Kini u studenom 2023.g., u sklopu koje je bilo više aktivnosti, posjeta veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beijingu, posjeta nekoliko vrhunskih laboratorija za svemirsku tehnologiju te potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između A3 i DSEL. U okviru tog Sporazuma redovni članovi A3, kao i oni pridruženi, surađivali bi u oblikovanju znanstvenih projekata na planiranoj mjesečevoj znanstvenoj postaji International Lunar Science Station, sastavnom dijelu izvedbenog projekta DSEL.

Spomenuta je i mogućnost bilateralne suradnje između RH i DSEL kao korak da se Hrvatska uključi u jedan od najvažnijih projekata vrhunske svemirske znanosti i tehnologije.

Povezane novosti

INTERVJU Ante Radonić: “Čovječanstvo troši milijarde na naoružanje, a ne pripremamo se za možebitne opasnosti iz svemira”

“Za deset godina baza na Mjesecu, a ubrzo potom prvi ljudi kreću prema Marsu!” Direktan

A3 želi dobrodošlicu novom članu – institutu Oikon iz Zagreba

Oikon d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju postoji već više od 20 godina u kojem

Dopuna Nacionalne razvojne strategije do 2030

Planovi se rade za strategiju razvoja Republike Hrvatske u slijedećih deset godina, dokument koji je