mmexport1701436261462-1024x683

Posjet Narodnoj Republici Kini 19.-28. studenog 2023

Posjet A3 NR Kini prof. Slobodana Bosanca, iniciran je pozivom da održi predavanje na tematskoj raspravi „Industrial talent cultivation“ u sklopu konferencije MYLAKE Aerospace Information Industry International Ecosystem Event 2023, koja je održana u Chongqingu od 20.21. Studenog. Na kraju konferencije boravak je produžen zbog aktivnosti u okviru postojeće i potpisivanja buduće suradnje s partnerima u NR Kini.

Dobrodošlicu na konferenciji po dolasku u Chongqing uputili su članovi organizacijskog odbora, zaposlenici tvrtke FutureSpace: gđa. Iris Cai Yun (VP) i gđa. Xiaohong Zhou (Investment Specialist) koje pružaju tehničku podršku konferenciji. Po dolasku na mjesto održavanja konferencije dobrodošlicu je poželio osnivač i direktor tvrtke g. Niu Min, a održan je i sastanak na temu budućih kontakata za moguću suradnju. FutureSpace je tvrtka za komercijalni aero-svemirski ekosustav, uključujući ulaganja, dostavu u orbitu, svemirske letjelice, međunarodnu suradnju itd. Ta je suradnja moguća u brojnim aktivnostima korištenja prostora u komercijalne i obrazovne svrhe, posebice u organiziranju posjeta lokacijama vezanim uz svemirske aktivnosti, kao što su lansirna mjesta.

“Konferencija ima za cilj izgraditi globalnu platformu razmjene, suradnje i usluga za industriju aero-svemirskih informacija, koja okuplja mudrost globalne industrije aero-svemirskih informacija radi suradnje na inovacijama i razvoju, te omogućiti informacijama da bolje služe gospodarskom i društvenom napretku .” Sudionici konferencije bili su najviši dužnosnici aero-svemirskog sektora NR Kine, državnih i lokalnih vlasti te strani gosti, između ostalih predsjednik IAF-a i visoki predstavnik IAA-e.

U sklopu tematske rasprave održao sam predavanje  “New Space and Innovative Industry” u kojem su predstavljeni glavni temelji koji određuju talente industrije, a okosnica su bili zaključci New Space Summit konferencije koji su istaknuli važnu ulogu MSP u razvoju inovacija. Naveden je i primjer kako mala država poput Republike Hrvatske može pronaći svoju ulogu u zrakoplovnom sektoru.

Okosnica posjeta Pekingu, nakon Chongqinga, bila je posvećena uspostavljanju bliskih kontakata s Deep Space Exploration Laboratory (DSEL). Laboratorij su 2022. godine osnovali China National Space Administration (CNSA), pokrajina Anhui i China University of Science and Technology. Laboratorij je važan korak prema provedbi razvojne strategije temeljene na inovacijama i jačanju strateške snage Kine u znanosti i tehnologiji, s fokusom na jačanje međunarodne suradnje u razvoju zrakoplovne djelatnosti. Očekuje se da će provoditi znanstvena i tehnološka istraživanja usmjerena na velike nacionalne projekte u području istraživanja dubokog svemira.

Posjet Pekingu započeo je prijemom 24. studenoga u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini kod savjetnice Veleposlanstva gđe. Bisera Fabrio. Bio sam u pratnji gospodina Ling Feija, zamjenika direktora Centra za međunarodnu suradnju DSEL-a i gđe Liu Yakang, voditeljice projekta Centra za međunarodnu suradnju DSEL-a. Središnja tema razgovora bila je prezentacija DSEL-a i projekata na kojima djeluju i koji se planiraju. Potpisivanjem Ugovora o suradnji ovi su projekti otvoreni za naše sudjelovanje, ali i kao posrednici nečlanicama A3 iz Hrvatske i regije. U tom kontekstu dat je kratak osvrt na aktivnosti A3 kao i segmente u kojima bi se mogla ostvariti suradnja.

Dana 24. studenog u sjedištu DSEL-a u Pekingu održan je sastanak s ciljem potpisivanja Sporazuma o suradnji A3-DSEL. Sudionici na strani A3 bili su

Slobodan Bosanac – President of the Adriatic Aerospace Association
Sun Gongling –             Professor at International Space University
Li Yi –                                 Associate Professor at NW Polytechinal  University, Xi’An

dok je na strani   DSEL/LESEC (Lunar Exploration and Space Engineering Center)

Guan Feng –                    Executive Director General of DSEL and  Director General of LESEC
Wang Wei –                     Director of International Cooperation Department /  LESEC
Wang Zhongmin –        Director of International Cooperation &  Exchange Center / DSEL
Ling Fei –                           Deputy Director of International Cooperation & Exchange Center / DSEL
Liu Yakang –                    International Cooperation & Exchange Center / DSEL
Zhang Wei –                    International Cooperation & Exchange Center / DSEL
Shen Yuduo –                 International Cooperation Department / LESEC

U ugodnoj atmosferi razgovaralo se o točkama od zajedničkog interesa i mogućnostima suradnje, a sastanak je završio potpisivanjem Sporazuma o suradnji. Ovaj Sporazum otvara velike mogućnosti za sudjelovanje hrvatskih znanstvenih institucija i tvrtki, ali i onih iz regije, u projektima koji su u vrhu struke svjetskog svemirskog programa. Sporazum omogućuje razmjenu stručnjaka, prijenos znanja i tehnologije, dugoročno i kratkoročno sudjelovanje u obrazovnim procesima te izravno sudjelovanje u razvoju pojedinih komponenti programa istraživanja Mjeseca.

Discussion on cooperation.
Svoje putovanje u Kinu završio sam u Xi’An-u posjetom School of Astronautics, NorthWestern Polytechical University, gdje sam se susreo s dekanom škole prof. Xiaokui Yue i njegovim zamjenikom prof. Yang Li, u pratnji prof. Li Yi. Bilo je riječi o nadogradnji Sporazuma o suradnji koji je A3 potpisao 2019. s prof. Li Yijem na

 

 

 

Presentation of a gift
razini institucija. Ovim bi se sporazumom mladima iz Hrvatske omogućilo školovanje u Školi astronautike (prvoj po kvaliteti u NR Kini) na svim razinama, razmjena predavača, zajedničko organiziranje skupova i konferencija.

 

Hvala prof. Gongling Sun ( 孙 功 凌 ) na pozivu na konferenciju i aktivnostima oko potpisivanja Ugovora
Hvala prof. LI, Yi ( 李 易 ) na organizaciji izuzetno korisnog posjeta NR Kini nakon konferencije i na aktivnostima oko potpisivanja Sporazuma.
Hvala gospođici LiangWanjun (梁 婉 君) na prijateljstvu koje je učinilo posjet nezaboravnim

Povezane novosti

Može li Hrvatska u svemir?

Vizija uključivanja u svemirski program je na dohvat ruke. Ako je iza II. svjetskog rata

Održana međunarodna konferencija o sigurnosti, znanosti i miru

U organizaciji Hrvatskog pagvaškog društva, ogranka Pugwash Conferences on Science and World Affairs (https://pugwash.org/) i

Kako male zemlje mogu pronaći svoju ulogu u svemirskim aktivnostima

Ovaj tekst rezultat je panel diskusije na temu „Male zemlje u svemirskoj eri“, motivirane brzim