Agencije

Nacionalni i međunarodni zrakoplovni programi

Europa

Iako neke zemlje u Europi imaju visoko razvijen znanstveni i tehnološki sektor, zbog svojih povijesnih političkih i ekonomskih suparništava, nijedna od njih nije mogla razviti zrakoplovni sektor koji bi igrao značajnu ulogu na globalnoj razini. Stvaranje zajednice europskih zemalja neizbježno je dovelo do ujedinjenja zrakoplovnog sektora, profiliranog u Airbusu i Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), kako bi postao važan faktor na globalnoj razini.

ESA (European Space Agency)

Članstvo

Nakon odluke Vijeća ESA-e od 21./22. ožujka 2001. godine, postupak pristupanja europskih država detaljno je opisan u dokumentu pod nazivom “Plan za europske države suradnice (PECS)”. Države koje žele postati punopravne članice ESA-e to čine u 3 faze. Prvo se potpisuje Sporazum o suradnji između zemlje i ESA-e. U ovoj fazi zemlja ima vrlo ograničene financijske obveze. Ako zemlja želi potpunije surađivati s ESA-om, potpisuje Sporazum o europskoj državi suradnici (ECS). Sporazum o ECS-u omogućuje tvrtkama sa sjedištem u zemlji sudjelovanje u nabavama ESA-e. Zemlja također može sudjelovati u svim programima ESA-e, osim u Osnovnom programu istraživanja tehnologije. Iako se financijski doprinos dotične zemlje povećava, on je još uvijek mnogo niži od doprinosa punopravne članice. Sporazumu obično slijedi Plan za europsku državu suradnicu (ili PECS povelja). Ovo je petogodišnji program osnovnih istraživačkih i razvojnih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kapaciteta nacionalne svemirske industrije. Na kraju petogodišnjeg razdoblja, zemlja može započeti pregovore za punopravno članstvo ili status pridružene države ili potpisati novu PECS povelju. Mnoge zemlje, od kojih su većina pristupile EU 2004. i 2007. godine, počele su surađivati s ESA-om na različitim razinama.

Sjedište

ESA ima sjedište u Parizu. Glavni direktor i kabinet imaju svoje urede ovdje, kao i neki od direktora programa ESA-e. Ovdje se donose odluke koje oblikuju sadašnje i buduće aktivnosti ESA-e.

ESTEC

Europski centar za svemirska istraživanja i tehnologiju u Noordwijku, Nizozemska, najveći je objekt ESA-e, testni centar i središte za europske svemirske aktivnosti, odgovoran za tehničku pripremu i upravljanje svemirskim projektima ESA-e te pružanje tehničke podrške aktivnostima ESA-e u vezi sa satelitima, istraživanjem svemira i ljudskim letovima u svemir.

ESOC

Europski centar za svemirske operacije u Darmstadtu, Njemačka, osigurava nesmetan rad svemirskih letjelica u orbiti. Njegove kontrolne sobe, povezane s prizemnim stanicama diljem svijeta, prate i kontroliraju satelite te provode operacije s korisnim teretom i rutinsko praćenje sustava.

ESRIN

ESA-in centar za promatranje Zemlje u Frascatiju, blizu Rima, upravlja zemaljskim segmentom za ESA-ine i treće strane satelite za promatranje Zemlje, održavajući najveću arhivu podataka o okolišu u Europi i koordinirajući više od 20 zemaljskih stanica i objekata zemaljskog segmenta u Europi. Također je domaćin projektnom timu koji upravlja programom malih lansera Vega.

EAC

Europski astronautski centar smješten u Kölnu, Njemačka, je trening centar i matična baza za sve europske astronaute. To je centar izvrsnosti za obuku astronauta i medicinsku podršku.

ESAC

Europski svemirski astronomski centar u Villanueva de la Cañada, blizu Madrida u Španjolskoj, domaćin je znanstvenim operativnim centrima za ESA-ine astronomske i planetarne misije, zajedno s njihovim znanstvenim arhivima. Pruža usluge za astronomske istraživačke projekte diljem svijeta.

Guiana Space Centre (CSG)

Kourou, u Francuskoj Gvajani, je europska vrata u svemir. Prostire se na više od 96.000 hektara, CSG je idealno mjesto za lansiranje satelita, posebno zato što je blizu ekvatora. ESA je vlasnik postrojenja za lansiranje i proizvodnju raketa te financira značajan dio fiksnih troškova lansirne baze.

Redu Centre

ESA-in centar Redu u Belgiji odgovoran je za kontrolu i testiranje niza satelita kao dio mreže zemaljskih stanica ESA-e. Također je dom Centra za podatke o svemirskom vremenu (kao dio ESA-inog pripremnog programa za svemirsku situacijsku svijest).

ESCAT

Europski centar za svemirske primjene i telekomunikacije u Harwellu, Oxfordshire, UK, podržava aktivnosti vezane uz telekomunikacije, integrirane primjene, klimatske promjene, tehnologiju i znanost.

Nacionalne svemirske organizacije zemalja članica EU

Centre National d’Études Spatiales(CNES)

Centar National d’Études Spatiales (CNES) (Nacionalni centar za svemirske studije) francuska je vladina svemirska agencija (administrativno, “javni zavod industrijskog i komercijalnog karaktera”). Njeno sjedište je u središnjem Parizu. CNES je glavni sudionik u projektu Ariane. Naime, CNES je dizajnirao i testirao sve rakete obitelji Ariane (uglavnom iz svog centra u Évryju blizu Pariza).

UK Space Agency

UK Space Agency je partnerstvo britanskih vladinih odjela koji su aktivni u svemiru. Kroz UK Space Agency, partneri osiguravaju delegate koji predstavljaju Ujedinjeno Kraljevstvo u raznim upravljačkim tijelima ESA-e. Svaki partner financira svoj program.

German Aerospace Center(DLR)

Njemački centar za zrakoplovstvo i svemirske letove (DLR) (njemački: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e. V.) nacionalni je istraživački centar za zrakoplovstvo i svemirske letove Savezne Republike Njemačke i drugih zemalja članica Helmholtzove zajednice. Njegovi opsežni istraživački i razvojni projekti uključeni su u nacionalne i međunarodne programe suradnje. Osim svojih istraživačkih projekata, centar je i službena svemirska agencija Njemačke, koja ima sjedište njemačkih svemirskih aktivnosti i svojih partnera.

Jadransko-mediteranske zemlje i pridružene mediteranske zemlje

Hrvatska

Adriatic Aerospace Association (A3)

Jadranska aero-svemirska asocijacija (A3) je nevladina, neprofitna i neovisna udruga osnovana s ciljevima: 1.) poticanja istraživanja i razvoja u aero-svemirskom sektoru, 2.) posredovanja u projektima kao kontaktna točka, 3.) obrazovanja i savjetovanja; i 4.) međunarodne suradnje.

Mađarska

HSO

Ministry of National Development
http://www.hso.hu/page.php?page=215
https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Space_Office
Coordinates the space program and the connection to ESA.

Rumunjska

ROSA

Ministry of Education
http://www.rosa.ro/index.php/en
https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Space_Agency
Coordinates the space program and the connection to the ESA

Through the Ministry of Foreign Affairs Romania is involved in the activities of  United Nations Committee on the Peaceful Use of Outer Space – COPUOS

Srbia

SERBSPACE

http://www.serbspace.rs/ Ne postoji formalno tijelo za formuliranje svemirskog programa

Albanija

CIMA

http://www.cimafoundation.org/en/cima-foundation/albania/

Ne postoji znanstveni i tehnološki program za svemir
Suradnja s ASI-jem na praćenju požara i poplava

Bugarska

SRTI-BAS

Bugarska akademija znanosti
http://www.space.bas.bg/Eng/Eng.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Research_and_Technology_Institute

Ministarstvo gospodarstva je formalna poveznica s ESA-om

Grčka

GSA—SA

Ministarstvo komunikacija i digitalizacije
http://gsa-hsa.com

Ministarstvo razvoja je formalna poveznica s ESA-om

Izrael

ISA

Ministarstvo znanosti i tehnologije
http://www.space.gov.il/en
https://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Space_Agency
Poveznica s ESA-om

Republika Češka

CSO

Akademsko istraživanje i popularizacija
http://www.czechspace.cz/en
https://en.wikipedia.org/wiki/Czech_Space_Office
Poveznica s ESA-om je Ministarstvo prometa

Industrijska udruga
CSA < Ministarstvo gospodarstva i trgovine
http://www.czechspace.eu

Švicarska

SSO

Ministarstvo obrazovanja i istraživanja
https://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_Space_Office
Poveznica s ESA-om

Swiss Space Centre – akademija, istraživanje, industrija
http://space.epfl.ch

Austrija

ALR

https://www.ffg.at/en/content/aeronautics-and-space-agency
Koordinira svemirski program i kontakt s ESA-om.

FFG

FFG vodi Ministarstvo prometa, inovacija i tehnologije te Ministarstvo znanosti, istraživanja i gospodarstva. Poveznica na web stranicu je: https://www.ffg.at/hr

Druge agencije

Ujedinjeni narodi – Ured za svemirska pitanja

UNOOSA

Ured Ujedinjenih naroda za poslove svemirskih pitanja (UNOOSA) posvećen je promicanju međunarodne suradnje u mirnom korištenju svemira. Služi kao tajništvo za Odbor Ujedinjenih naroda za mirno korištenje svemira (COPUOS) te provodi odgovornosti Glavnog tajnika prema međunarodnom svemirskom pravu. UNOOSA vodi Registar Ujedinjenih naroda o objektima lansiranim u svemir te nadzire Program Ujedinjenih naroda za primjenu svemirskih tehnologija.

Kroz ovaj program, UNOOSA organizira radionice, tečajeve obuke i pilot projekte o različitim svemirskim temama poput daljinskog istraživanja, satelitske navigacije, meteorologije i teleedukacije, posebno koristeći razvijajuće se zemlje. Također upravlja platformom Ujedinjenih naroda za informacije temeljene na svemiru za upravljanje katastrofama i hitnim situacijama (UN-SPIDER), koja uključuje 24-satni telefonski broj za zahtjeve za satelitskim slikama tijekom katastrofa.

UNOOSA također služi kao tajništvo Međunarodnog odbora za globalne satelitske navigacijske sustave (ICG).

Kontakt informacije za UNOOSA:
Adresa: Vienna International Centre, Wagramerstrasse 5, A-1220 Vienna, Austrija
Telefon: +43-1-260 60 4950
Faks: +43-1-260 60 5830

Za više informacija posjetite njihovu službenu web stranicu na http://www.unoosa.org/