prvi-slajd-1024x608

Održana međunarodna konferencija o sigurnosti, znanosti i miru

U organizaciji Hrvatskog pagvaškog društva, ogranka Pugwash Conferences on Science and World Affairs (https://pugwash.org/) i Svjetske akademije umjetnosti i znanosti (www.worldacademy.org) održana je dvodnevna konferencija pod nazivom ‘Security, Science and Peace Conference’, koja se zbog epidemioloških mjera održala u hibridnom obliku. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića, te u okviru platforme Konferencija o budućnosti Europe.

 

U dva dana obrađeno je šest tema o sigurnosti, znanosti i miru, a uvodno su se skupu obratili akademik Ivo Šlaus, član Međunarodnog savjeta Pugwasha, Paolo Cotta Ramusino, glavni tajnik Pugwash Conferences on Science and World Affairs, Götz Neuneck iz EuroPugwasha te Zvonimir Šikić, predsjednik Hrvatskog pagvaškog društva. Konferenciju je moderirala Ana Jerković, potpredsjednica Hrvatskog pagvaškog društva.

 

Prvi panel bavio se temom ‘Kako Hrvatska može doprinijeti sigurnosnim i mirovnim politikama Europske unije’, a o temi su govorili bivši predsjednik Ivo Josipović, bivša ministrica Vesna Pusić, veleposlanik Božo Kovačević i Krševan Antun Dujmović iz IRMO-a. Uslijedila je tema ‘Znanost i sigurnost’ u kojoj su panelisti bili Götz Neuneck iz EuroPugwasha, Krunoslav Pisk, direktor IUC-a, Nikola Protrka iz MUP-a i Toni Prug sa Sveučilišta u Rijeci. Treća tema ‘Nuklearno razoružanje i globalna sigurnost’ obrađena je u formi okruglog stola na kojem su sudjelovali Paolo Cotta Ramusino, glavni tajnik Pugwasha, veleposlanica Japana Misako Kaji, veleposlanik Kazahstana Tolezhan Barlybayev, veleposlanik Nizozemske Henk Voskamp i veleposlanica Švicarske Emilija Georgieva.

 

Drugi dan konferencije započeo je temom o ulozi Pokreta nesvrstanih danas, o čemu su govorili bivši predsjednik Stjepan Mesić, veleposlanik Azerbajdžana Fakhraddin Gurbanov, diplomat Budimir Lončar te znanstvenik Asim Kurjak. Uslijedio je panel o novim tehnologijama, a koje su predstavili Jürgen Altmann sa Sveučilišta u Dortmundu, Frano Barbir sa FESB-a, Haris Boko, direktor EUBusinees te Bojan Pečnik, direktor Hipersfere. Konferencija je zaključena panelom ‘Hrvatska i svemir’ u kojem su svoje viđenje ove teme prezentirali Tome Antičić s IRB-a, Marina Skender sa FERIT-a, Slobodan Bosanac, direktor Jadranske aero-svemirske organizacije i Mirta Medanić iz Amphinicy Technologies.

Povezane novosti

O Adria Space Conference 2019.

Drago nam je što vam možemo najaviti održavanje 1. Adria svemirske konferencije 2019. koja će

Poziv na sudjelovanje u regionalnom projektu SESA-e: Šaljemo dječju maštu u svemir!

SVEMIRSKA ASOCIJACIJA JUGOISTOČNE EUROPE (SESA) POKRENULA JE KAMPANJU ZA MALIŠANE – Radovi o svemiru, lete

Pokrenuta ESA-ina usluga istraživanja svemira ICE kockama

Dana 5. lipnja 2018. pokrenuto je prvo europsko komercijalno postrojenje za istraživanje na Međunarodnoj svemirskoj