Z

Radni sastanak s predstavnicama Ureda predsjednika RH

[:hr]

U ponedjeljak, 16. studenog 2020.g. na poziv Ureda predsjednika Republike Hrvatske gosp. Zorana Milanovića, održali smo radni posjet i sastanak sa savjetnicom Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje gđom. Jadrankom Živković. Našu Adriatic Aerospace Association predstavljali su predsjednik Slobodan Danko Bosanac, član Upravnog odbora Silvio Papić, kolegice Ida Srdić i Jasenka Duvnjak, Stevče Arsoski te glavni tajnik Danko Kočiš.

Uvodnu riječ održao je predsjednik Bosanac u kojoj je predstavio dosadašnji rad i aktivnosti naše organizacije te značaj koji A3 predstavlja za Republiku Hrvatsku, posebice za budućnost obrazovanja, znanosti i gospodarstva. Kolega Stevče Arsoski uputio je Ured predsjednika u naše napore na području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, radu svemirskih sekcija pri tehničkim školama i naporima u približavanju svemirskih aktivnosti našim školarcima. Kolega Silvio Papić naglasio je specifičnosti naših projekata u visokom školstvu, te što RH dobiva stvaranjem ovakvih inženjera i znanstvenika na području svemirskih tehnologija. Kolegica Srdić povezala je područje edukacije s gospodarstvom te u kojem smjeru graditi budućnost hrvatske svemirske industrije. Tajnik Kočiš iznio je svu pozitivnu praksu popularizacije svemirskih aktivnosti u područjima i obrazovanja, znanosti i gospodarstva kroz popularne aktivnosti obilježavanja Svjetskog tjedna svemira i rada naših kolegica i kolega u Savjetodavnom vijeću svemirske generacije. Predsjednik Bosanac na kraju sumirao je sve rečeno i zamolio Ured predsjednika RH da nam bude potpora u daljnjem radu kroz prihvaćanja pokroviteljstva nad našim najbitnijim aktivnostima, organizacijom Brijunske konferencije, drugih konferencija na temu svemira, kao i podršci projekta prvog hrvatskog satelita Peruna I i Svjetskom tjednu svemira.

Savjetnica Predsjednika RH gđa. Žarković s velikim interesom je slušala izlaganja naših članova, što se očitovalo i u velikom broju pitanja za naše članove koji su predstavljali našu organizaciju, za koje smo više nego profesionalno odradili i zaključili sastanak na obostrano zadovoljstvo i Ureda predsjednika i naše A3. Ured predsjednika RH redovito ćemo obavještavati o budućim nacionalnim aktivnostima na njihovu zamolbu i nadamo se da ćemo izvrsno surađivati na promociji obrazovanja, znanosti i gospodarstva kroz svemirske aktivnosti na području naše RH.

[:]

Povezane novosti

11.-12. rujna: Dani svemirske industrije u Europskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju

7. Dani svemirske industrije održavaju se od 11. do 12. rujna 2018. u ESTEC-u –

Učenje o međupredmetnim temama u školama

[:en] One of the active sections of space technology within the Mali Lošinj Education Centre

Poziv na webinar: SpaceIL Beresheet program – prošlost i budućnost i tehnološki izazovi

Gosp. Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael i dr. Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Adriatic Aerospace Association,