Liberta.hr-_-00568-1024x576

Lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir

Prvi hrvatski satelit u svemiru

HRVATSKA KAO ZEMLJA INOVATORA

Hrvatska je zemlja inovatora i inovacija. Padobran, torpedo, izmjenična struja, daktiloskopija, brodski kompas, najbrži hiperautomobil, Sumamed, penkala, samo su neki od izuma koji su odavno zadužili svijet i pokazali dimenziju hrvatskog uma.

Kombinirajući uspjehe prošlosti i viziju održive budućnosti, tvrtka Spacemanic i udruga Adriatic Aerospace Association (A3) pokrenuli su projekt bez presedana, koji za cilj ima udružiti cijelu zemlju i poslati prvi hrvatski satelit u svemir.

Spacemanic daje potporu u hardverskom dijelu i putem pokrovitelja se omogućuje lansiranje u svemir u nisku zemljinu orbitu, dok A3 ima ulogu osiguravanja operacija vezanih za Zemlju i izgradnju zemaljskih satelitskih stanica.

“Najveći tehnološki poduhvat Hrvatske u 21. stoljeću sumira i nadmašuje sve dosadašnje težnje da stvorimo napredno hrvatsko društvo, spriječimo odljev mozgova i poručimo svijetu da Hrvatska može, zna i hoće, da nismo mali za velike stvari, da naši snovi nisu kule u zraku, već sateliti u orbiti.” – Daniela Jović

Izrada i lansiranje prvog hrvatskog satelita je prvi korak u razvoju hrvatskog svemirskog programa i neovisnom izvoru podataka iz svemira. Satelitski podaci mogu se koristiti za istraživanja i u ostalim područjima znanosti. Imaju široku primjenu od zaštite okoliša, nadziranja velikih požara, onečišćenja mora, kontrolu katastarskih čestica, itd.

Stvaranje vlastitih podataka je važno i s aspekta državne sigurnosti, razvojem sustava satelita koje MORH može koristiti u svrhu sigurnosti i nadzora granica. Svemirska industrija potiče i otvaranje novih sveučilišnih programa, npr. astronautika, konstruiranje satelita, itd.

CILJEVI

  • Potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske i naprednog društva orijentiranog na prosperitet i inovacije
  • Uvesti Hrvatsku u svemirsku eru i povećati interes za astronomiju i svemirske projekte uz razvoj (STEM) znanosti i visokotehnološkog poduzetništva
  • Stvoriti platformu za osnivanje svemirskog centra u Hrvatskoj te postaviti temelj za razvoj svemirskog sektora
  • Smanjiti nezaposlenost i spriječiti odlazak (mladih) intelektualaca iz zemlje
  • Povećati broj investicija i zaposlenih u sferi robotike i ICT industrije te potaknuti otvaranje novih studijskih programa orijentiranih na svemirske tehnologije
  • Promocija Hrvatske kao inovativne zemlje, uz povećanje hrvatskog udjela u globalnom svemirskom sektoru
  • Stvoriti neovisnost o drugim satelitima uz stvaranje vlastitih misija i izvora podataka
  • Suradnja s europskom svemirskom agencijom i vodećim svemirskim tvrtkama

ŠTO SU TO CUBE SATELITI?

CubeSat su standardizirani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica (eng. Unit: jedinica). Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite.

KOMPONENTE PRVOG HRVATSKOG SATELITA

Kockasti oblik nano satelita savršeno odgovara našem najpoznatijem nacionalnom simbolu prepoznatljivim u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama, pa misija s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru.
CroCube je 1U CubeSat (1U = 10 cm x 10 cm x 10 cm) ukupne mase oko 1.1 kg, a čine ga sljedeći sustavi i dijelovi:

Računalo

Tzv. “mozak” satelita, povezuje sve podsustave, kontrolira ih i daje im upute za rad.

Napajanje

Sustav opskrbe energijom je glavni izvor napajanja za cijeli sustav, tzv. “srce” satelita. Sastoji se od solarnih panela i baterija, a zadužen je za upravljanje proizvodnjom, pohranom i distribucijom energije.

Sustav orijentacije i stabilizacije

Satelit će za orijentaciju koristi zavojnice tvrtke Serenum Space, koje će mu pomoći kod okretanja i stabilizacije. Stabilizacija se vrši pomoću magnetometra i žiroskopa, koji će omogućiti djelomično manevriranje i kompenzirat rotaciju u tri osi takozvani “detumbling“.

Kamera

Glavni teret satelita je UCAM-III tvrtke 4D systems, koja će fotografirati površinu Zemlje s 500 km visine.

Sustav komunikacije

Jedan od najvažnijih podsustava satelita je radio. Njegov glavni zadatak je slanje i primanje radio signala sa zemaljske stanice putem UHF / VHF antena.

Nadalje tu je i deployable antenna – antena koja se razvije van iz satelita kad satelit dođe na odrediste u orbiti. Radio iskoristi antenu kako bi svoj signal pojačalo i doprlo do zemaljske stanice, gdje će podaci biti obrađeni preko software-a.

Dobiveni podaci dijele se na 2 vrste:

  • Housekeeping podaci – informaciji o “zdravstvenom stanju” satelita – temperature pojedinih komponenta, koliko su napunjene baterija, ali isto tako i položaj satelita itd.
  • Podaci iz tereta (kamere) – fotografije.

Struktura

Konstrukcija koja pruža potporu i stabilnost svim ostalim podsustavima satelita. Struktura mora izdržati stres proizvodnje, sastavljanja, testiranja i transporta. Napravljena je od aluminija a najčešće je mase manje od 0.5 kg.

Komercijalna oprema CroCube satelita

CroCube će opremljen kamerom i radijskim odašiljačem. Njegova misija je fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će 3 puta dnevno, na otprilike 12 minuta. Za vrijeme trajanja misije, svi zainteresirani građani moći će na službenoj internet stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita (link na kategoriju UŽIVO) te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit vrši prelet nad Hrvatskom.

CroCube u sebi će imati i integriranu micro karticu, koja će sadržavati sve boarding passeve, odnosno imena i prezimena donatora, fotografije zainteresiranih građana te posebnu pločicu s ugraviranim nazivima najvećih sponzora. 

POŠALJIMO ZAJEDNO NAŠU PRVU KOCKICU U SVEMIR!

Budi zvijezda naše CroCube misije i novčanom uplatom omogući realizaciju projekta, a mi ćemo svaku donaciju nagraditi promo materijalom i boarding pass svih donatora poslati u svemir!

Svi donatori, nakon evidentirane uplate, na e-mail će zaprimiti i Zahvalnicu za podršku CroCube misiji.

Uskoro kreće i crowdfunding kampanja!

Pratite tvrtku Spacemanic na društvenim mrežama kao i udrugu Adriatic aerospace association (A3) ili se prijavi za newsletter Spacemanic-a te ćemo vas obavijestiti čim kampanja krene.

CroCube misija početak je svemirske ere u Hrvatskoj.

Očekivano lansiranje satelita predviđeno je za drugi dio 2023. godine, a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi, u vlasništvu svemirskog diva, tvrtke Space X.

Svemir omogućava brojne inovacije u industriji i znanosti, doprinosi ukupnom gospodarskom rastu i otvara nove mogućnosti za zapošljavanje. Edukacija budućeg stručnog kadra potiče razvoj visokotehnološkog poduzetništva.

Hrvatska može dostići europske zemlje i aktivno sudjelovati u globalnom svemirskom sektoru. Uspjeh CroCube projekta je samo početak niza satelitskih misija, pruža pozitivan primjer drugima i potiče suradnju i zajednički doprinos napretku Republike Hrvatske.

Izvor/Autori: Liberta.hr / Spacemanic / Ekipa CroCube

Povezane novosti

Posjeta prof. Yi Li s Politehničkog sveučilišta Northwestern

Prof. Yi Li s Odjela za astronautiku Sveučilišta Northwestern Polytechnic u Xianu posjetio nas je

Posjet Njemačkom svemirskom centru, uz obilazak Salzburga, Nürnberga, Kölna, Stuttgarta i Münchena – 6.10. do 10.10.2018.

U sklopu promicanja znanstvenog turizma, obavještavamo Vas o terminu putovanja u Njemački svemirski centar –

12. Aeromart Toulouse

Aeromart je stručni sajam rezerviran za stručnjake iz područja globalne civilne i obrambene zrakoplovne industrije.