Galileo-IOV-satellite-image-EU-879x485

Velika Britanija završila pregovore o Galileo sustavu – razvijati će domaću alternativu

Velika Britanija napustila je pregovore o njenom sudjelovanju u sustavu globalnih navigacijskih satelita Galileo (GNSS) Europske unije nakon njenog izlaska iz Europske unije. Umjesto korištenja Galileovog signala vojne razine, premijerka Theresa May priopćila je 30. studenog da će Ujedinjeno Kraljevstvo istražiti izgradnju vlastitog sustava.

S očekivanom punom operativnom sposobnosti 2020. godine, sustav za globalno pozicioniranje Galileo odgovor je EU na navigacijske sustave poput GPS-a SAD-a. Galileova javno regulirana služba (PRS) – siguran i šifrirani signal koji se koristi za obrambene i državne svrhe – trebao bi biti ograničen samo za članice Europske unije. To znači da nakon Brexita britanske tvrtke neće moći ponuditi ugovore koji su uključeni u razvoj i održavanje PRS-a, te da će Velika Britanija morati riješiti sporazum s EU čak čak i ako želi postati pasivni korisnik signala vojne kvalitete, osim ako ne postignu drugačiji dogovor.

Premijerka May okrivila je okončanje pregovora o odlukama Europske komisije “da se zabrani UK-u potpuno uključivanje u razvoj svih aspekata Galilea“.

Umjesto korištenja Galileovog signala vojne razine, premijerka Theresa May priopćila je 3. studenog da će Ujedinjeno Kraljevstvo istražiti ​​izgradnju vlastitog GNSS-a. Slika: koncept umjetnika ESA-e.

“Ne mogu dopustiti da naše oružane službe ovise o sustavu za koji ne možemo biti sigurni”, rekla je u priopćenju. “To ne bi bilo u našem nacionalnom interesu. I kao globalni igrač s inženjerima svjetske klase i stalnim saveznicima širom svijeta, ne nedostaje nam opcija. “

Sam Gyimah, ministar znanosti i sveučilišta Ujedinjenog Kraljevstva, u znak prosvjeda podnio je ostavku na svoju poziciju, prozivajući Galileo “samo predznak onoga što će doći” u sklopu Brexita.

“Nakon što smo se predali, naša traženja, naš izbor i naš veto, morat ćemo se osloniti na “najbolja nastojanja” EU da pogodi konačni sporazum koji djeluje u našem nacionalnom interesu“, napisao je Gyimah u dugoj izjavi objavljenoj na svojoj Facebook stranici. “Kao ministar s odgovornošću za svemirsku tehnologiju vidio sam iz prve ruke kako je EU složila karte protiv nas više puta zaredom, ponekad čak i za vrijeme sušenja tinte na tranzicijskom sporazumu. Galileo je poziv za djelovanje kako će biti “prvi za EU”, i tko bi drugačije mislio – bilo da ste za ostanak ili odlazak iz EU – u najboljem slučaju nevjerojatno je naivan.”

Neki stručnjaci za svemirske politike izjavili su kako nije nemoguće postići budući dogovor o pristupu Ujedinjenog Kraljevstva sustavu Galileo.  “Nema razloga da bi Britanija trebala odustati od pokušaja pristupa PRS-u kao pasivnan korisnik, na isti način na koji vojni saveznici Sjedinjenih Država koriste GPS za vojni signal“, rekao je Bleddyn Bowen, predavač međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Leicesteru. “EU nije isključila mogućnost da Britanija može koristiti PRS kao pasivnu treću stranu na isti način kao i GPS“.

Slično tome, Sa’id Mosteshar, iz Londonskog instituta za politiku i zakonodavstvo u svemiru, izjavio je kako oružane snage zemalja koje nisu članice EU mogu dobiti pristup signalu koji je pod ugovorom o zaštiti EU. “Bilo je otvoreno da Ujedinjeno Kraljevstvo dođe do takvog sporazuma i iznenađuje da je odlučilo da to ne učini”, rekao je Mosteshar.

Bowen je dodao da je proces Brexita u “trenutaku kombiniranja” i mišljenja je da bi se rješavanje problema oko Galileo sustava moglo ponovno pokrenuti u budućnosti. “Očitovanje Therese May bilo je ustvari, način da prikaže Britaniju kao da ima agenciju pod kontrolom, a ne prkošenje svima u lice”, rekao je Bowen. “To je doista političko kazalište, jer se May u ovom kritičnom trenutku Brexita bori i sa Parlamentom koji može pokrenuti i postupak parlamentarne opomene protiv nje”.

Ranije ove godine dužnosnici Ujedinjenog Kraljevstva puštali su probne balone kako bi se mogli povezati s nekom drugom zemljom, poput Australije, i s njom izgraditi novi GNSS. Britanska vlada je u kolovozu priopćila kako će potrošiti 92 milijuna funti (756 milijuna kuna) iz fonda “spremnosti za Brexit” za proučavanje izgleda za izgradnju neovisne alternative sustavu Galileo.

“Troškovi razvoja nacionalne zamjene procjenjuju se u intervalu od 3,8 do 6,3 milijardi američkih dolara (od 24,8 do 41,1 milijardi kuna), a to je značajan izdatak kada se uzme u obzir da je trenutačni svemirski proračun Velike Britanije težak samo 370 milijuna funti (3 milijarde kuna) godišnje, a većina od toga ide ka ispunjavanju obaveza Velike Britanije prema ESA-i”, rekao je Christopher Newman, profesor svemirskog prava i politike na Sveučilištu Northumbria.

Newman je dodao da nije jasno odakle će doći novci za takav skup projekt. “Ili briše postojeći svemirski proračun Ujedinjenog Kraljevstva u idućih 10 godina”, rekao je za SpaceNews, “ili, što je vjerojatnije, da je to dodatni izdatak za obranu za koji drugi tvrde da bi se svakako mogao mnogo učinkovitije utrošiti drugdje.”

Iako je Galileo program Europske unije, njime upravlja Europska svemirska agencija (ESA), zasebno tijelo u kojem će Ujedinjeno Kraljevstvo djelomično ostati i nakon Brexita. Newman je izjavio kako bi pregovori oko sustava Galileo mogli naštetiti sposobnosti Ujedinjenog Kraljevstva da “održi dobre odnose  s ESA-om”.

Obveze Ujedinjenog Kraljevstva da zajednički rade u svemiru s europskim partnerima bitno su u suprotnosti s nekim od ratobornih retorika koje su izašle na vidjelo na provođenju programa Galileo“, izjavio je Newman. “Potencijalni suradnici neće to zanemariti kad EU raspiše nove natječaje za daljnje, unosne svemirske projekte“.

Financial Times je izvijestio da se očekuje kako će britanska vlada tražiti odštetu u visini od  1,5 milijardi funti (12,3 milijardi kuna) koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uložilo u razvoj sustava Galileo.

Povezane novosti

Utemeljena SESA – Svemirska asocijacija Jugoistočne Europe

Jedan od prioritetnih projekata Europske zajednice poticanje je regionalne suradnje na svim područjima društvenih djelatnosti,

Suradnja Ujedinjenih naroda i Narodne Republike Kine na korištenju Kineske svemirske postaje

Prva najava mogućnosti svemirskih eksperimenata na Kineskoj svemirskoj postaji. PRIJAVITE SE TAKO DA PREUZMETE DOKUMENTACIJU,

Informacije SME4SPACE o zarazi virusom COVID-19

Kako bi pomogli europskim malim i srednjim poduzetnicima svemirskog sektora u ovoj kompleksnoj i teškoj