sesa-logo-1024x195

Utemeljena SESA – Svemirska asocijacija Jugoistočne Europe

Jedan od prioritetnih projekata Europske zajednice poticanje je regionalne suradnje na svim područjima društvenih djelatnosti, kao temelj razvoja Europe. Među prioritetnim smjerovima razvoja je u području tehnologija, posebno svemirskih koje se smatraju strateškim za pozicioniranje Europe kao ključnog sudionika u osvajanju i korištenju svemira.

Poseban problem zemalja Jugoistočne Europe je relativna zaostalost, s raznim stupnjevima razvoja, u visokim tehnologijama, posebno svemirskim. Shvativši da razjedinjenost nastojanja pojedinih zemalja Jugoistočne Europe u hvatanju koraka s europskim i svjetskim razvojem svemirskih aktivnosti umanjuje te mogućnosti 27. lipnja utemeljena je SESA – South-East European Space Association (Svemirska asocijacija Jugoistočne Europe).  Prvi sastanak na kojem je razmotrena ideja osnivanja asocijacije u području svemirskih tehnologija bila je 1. srpnja, da bi na prvom radnom zajedničkom sastanku 10. srpnja definirana zajednička strategija djelovanja i načela te realizacije aktivnosti.

Asocijaciju čine Adriatic Aerospace Association (A3) iz Hrvatske, Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad),  Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica), te Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Sjeverne Makedonije (Skopje). Glavna okosnica rada SESA je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u području svemirskog inženjeringa u regiji, prijenos znanja, pomoć pri izradi nacionalnih projekata i posebno suradnja na projektima od zajedničkog interesa.

Inicijativa osnivanja SESA je u međunarodnim krugovima naišla na ozbiljno odobravanje, na prvom mjestu iz Indije. U sklopu proslave 75 godina neovisnosti Indija će lansirati u svemir 75 satelita. Zahvaljujući razumjevaniju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association – ITCA) jedan od satelita je dodijeljen SESA-i koji će do kraja godine biti lansiran u svemir kao zajednički SESA satelit. Iz svemira će satelit slati poruku zajedništva u suradnji na našim prostorima na svemirskim projektima. Satelit će tako nositi logo SESA-e. U toku je postavljanje zemaljskih stanica članica SESA-e namijenjenih za komunikaciju sa satelitima. Ovaj projekt trebao bi biti završen krajem godine što je usklađeno sa slanjem zajedničkog satelita SESA, s posebnom misijom. Zemaljske stanice će ujedno komunicirati i s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata. Na ovaj način SESA regija biti će pokrivena zemaljskim stanicama koje će biti na raspolaganju i drugim zemljama na budući da naš prostor ima odličnu poziciju u odnosu na prelet satelita.

Svaka od sudionica SESA-e ima svoj razvojni program, koji donosi početni ulog u osmišljavanju budućih aktivnosti. A3 (Hrvatska) orijentirana je na razvoj satelitskog programa, raketnog elektromagnetskog pogona i umjetne inteligencije. Međunarodna i regionalna suradnja je jedan od temelja rada A3, članica je International Astronautical Federation, SME4SPACE, partner s austrijskim, kineskim, njemačkim i inim međunarodnim centrima razvoja svemirskih tehnologija. Jedna od temeljnih odrednica A3 je obrazovanje: inicijator osnivanja Centra svemirske i inovacijske tehnologije u Sisku te sekcija svemirske tehnologije u hrvatskim srednjim školama. Najvažniji projekt CSPD je vezan za satelitski monitoring površinskih voda u svijetu i strateško partnerstvo s Indijom i Roskosmos-om. MSR ima tijesnu suradnju sa stručnjacima iz područja svemirskih tehnologija u Velikoj Britaniji. CERIT surađuje sa sestrinskim ustanovama u Turskoj koje razvijaju svemirske tehnologije. NAVIA je visoko pozicionirana u razvoju tehnologije za dronove. Mnoge od članica SESA-e imaju dugotrajne znanstvene i osobne kontakte s istaknutim članovima svjetske svemirske zajednice gdje će te veze pomoći novo uspostavljenoj Asocijaciji jugoistočne Europe kako bi brže i lakše napravila korak u svemir.

Jedna od najvažnijih aktivnosti SESA je obrazovanje mladih. A3 godinama radi na etabliranju Republike Hrvatske na međunarodnom planu kao države u kojoj se razvijaju svemirske tehnologije, kroz programe edukacije mladih srednjoškolaca i studenata, sudjelovanju u pokretanju Centra svemirske i inovacijske tehnologije u Sisku, održavanju dviju međunarodnih svemirskih konferencija, Brijunske konferencije (The Brijuni Conference | Home (irb.hr)) i Adria Space Conference (Adria Space Conference (irb.hr)), popularizaciji svemirskih tema i aktivnosti naših 60-tak članova, osmišljavanju Nacionalne svemirske strategije i programa za Republiku Hrvatsku, te trenutno aktualnim i bitnim projektima izrade hrvatskih satelita, CroCube (CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru) i Perun I (Perun I – Prvi Hrvatski Satelit – Lansiranje CubeSata s kamerom (perun-i.hr)) te radu na zajedničkom SESA-inom projektu satelita. Kao iskorak prema samom vrhu svemirske tehnologije A3 je pokrenuo projekt izrade Pulsed Inductive Thruster osnivanjem međunarodnog konzorcija u kojem sudjeluju Institute of Space Systems (University of Stuttgart), Space Propulsion and Mobility (Technical University of Munich), Aerospace Engineering (Technical University Wiener Neustadt), Department of Astronautics (Imperial College London), Brimatech (Beč), Institut za fiziku (Zagreb), Institut Ruđer Bošković (Zagreb), FESB (Split), FER (Zagreb).

S članovima A3 poput Instituta Ruđer Bošković, Amphinicy d.o.o., Visokim učilištem Algebra, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku, Multinorm d.o.o., ATIR d.o.o., Oikon d.o.o., Span d.o.o., kao i organizacijama poput Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, Hrvatske zajednice tehničke kulture, dati ćemo velik doprinos u razvoju satelitskih tehnologija u regiji, posebice u Hrvatskoj, kako u izradi, održavanju, upravljanju, ali i lansiranju sondažnih raketa do 20 km za znanstvene potrebe cjelokupne zajednice. Ključno je educirati buduće generacije mladih ljudi koji će za poslove budućnosti trebati ovakva znanja i vještine kako bi našu regiju, i naše domaće tvrtke bile konkurentne u industriji budućnosti, kao i znanstvene institucije spremne za razvoj znanosti i svemirskih tehnologija u kojima imamo priliku biti u svjetskom vrhu.

SESA će objediniti edukaciju mladih i studenata u STEM području programom rada na mini i nano satelitima, sklapanju istih, lansiranju, slanju i primanju podataka, obradi podataka, te na praktičan način primjenu ranije stečenih znanja i vještina. Ovaj program dio je zajedničkog nasljeđa SESA-e i po njegovim vrijednostima radit će se obuka osnovaca, srednjoškolaca i studenata u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Makedoniji, ali po pravilima koje će republike samostalno definirati u skladu sa svojim potrebama. S obzirom da je ovo STEM program, njegovo odvijanje direktno utječe na usmjeravanje učenika i studenata na područja znanosti i tehnologija koje su od ključnog značaja za ekonomski razvoj svake zemlje.  Članice SESA sudjelovati će u finalu svjetskog CanSat/Raketnog prvenstva (World CanSat/Rocketry Championship – WCRC) koje će se održati od 25. do 27. rujna u Novom Sadu, koji je u organizaciji   CSPD.

Potencijal SESA-e je ogroman, na prvom mjestu zbog interdisciplinarnosti područja primjene, ali ono što je ipak najvažnije zbog postojanja regionalnog razumijevanja i spremnosti da se zajednički ide prema naprijed.

Povezane novosti

Posjet Njemačkom svemirskom centru, uz obilazak Salzburga, Nürnberga, Kölna, Stuttgarta i Münchena – 6.10. do 10.10.2018.

U sklopu promicanja znanstvenog turizma, obavještavamo Vas o terminu putovanja u Njemački svemirski centar –

IEEE predavanje: Izazovi u svemirskoj tehnologiji i praktični aspekti izgradnje i upravljanja svemirskim letjelicama

Ovo predavanje pokriva vrlo zanimljive misli i iskusni pregled uvijek intrigantnih izazova svemirske tehnologije i

Slovenci su najveći svemirci u regiji kojoj su zvijezde nedostižne

Jedina zemlja koja je zadržala nasljeđe razvijenog jugoslavenskog svemirskog programa je Slovenija Hrvatska radi na