Picture1

Test HAN pogona za CubeSats

Jedan od izazova za CubeSat je učinkovita promjena orbita, koja bi im omogućila obavljanje važnih zadaća: lov na svemirski otpad, odabir mjesta za daljinska istraživanja, suradnja s drugim partnerima. Tehnološko sveučilište u Dalianu lansiralo je 12U CubeSat Dalian-1 Lianli sa 17 kg, kineska tvrtka Cosats Co. Ltd. kao dobavljač Deployera, HAN Thrustera itd., koji je po prvi put uspješno testirao zeleno pogonsko gorivo HAN (Hydroxylamine Nitrate) kao mogući budući odgovor za manevarske sposobnosti malih satelita. HAN pogonsko gorivo zamjenjuje vrlo otrovni hidrazin.

Dalian-1 Lianli je bio pohranjen 253 dana u orbiti i uspješno pušten u orbitu iz teretne svemirske letjelice Tianzhou-6 18. siječnja 2024. godine.

Ispitivanje orbite pokazalo je da propulzijski sustav ima nazivni izlazni potisak od 0,5 N i ukupni impuls od 500 Ns, što mu omogućuje izvršavanje zadataka kontrole orbite za satelit u stacionarnom i pulsnom načinu rada. Telemetrijski podaci pokazuju da je motor normalno radio u orbiti i da su pokrenute mnoge operacije podizanja orbite, pri čemu je motor radio u trajanju od 1 s, 5 s, 60 s i 120 s. Orbita je podignuta s perigeja od 325,7 km i apogeja od 352,6 km 26. veljače u 02:00:00 po pekinškom vremenu na perigej od 340,7 km i apogeja od 373,2 km 29. veljače u 02:00:00 po pekinškom vremenu vremena, što je rezultiralo prosječnim porastom orbitalne visine od približno 18 km (uzimajući u obzir pad orbite od približno 1 km dnevno, stvarni porast orbitalne visine bi premašio 20 km). Trenutno je u tijeku podizanje orbite.

Na Dalian-1 nalazi se višestruka spektralna kamera visoke razlučivosti, koja je proizvela uspješne udaljene fotografije Zemlje (Dalian University of Technology), a rezolucija je manja od 1 metra i 4 metra višestrukog spektra.

 

 

Stadion Tehnološkog sveučilišta Dalian Slika Dalian 1-Lianli

 

 

Povezane novosti

Sastanak s veleposlanikom Indije

Susret s veleposlanikom Indije g. Raj KumarSrivastava održan je 29. rujna 2023 u prostorijama veleposlanstva

Može li Hrvatska u svemir?

Vizija uključivanja u svemirski program je na dohvat ruke. Ako je iza II. svjetskog rata

Test HAN pogona za CubeSats

Jedan od izazova za CubeSat je učinkovita promjena orbita, koja bi im omogućila obavljanje važnih