11514_model-cubesat_f

Slovenci su najveći svemirci u regiji kojoj su zvijezde nedostižne

  • Jedina zemlja koja je zadržala nasljeđe razvijenog jugoslavenskog svemirskog programa je Slovenija

  • Hrvatska radi na izradi prvog satelita Peruna, ali bez podrške Vlade

  • U kolovozu ove godine utemeljen i Svemirski savez Jugoistočne Europe

Najveći svemirci u regiji su Slovenci, njihov svemirski program ostao je postojan nakon raspada Jugoslavije, a i slovenska vlada ga, za razliku od vlada drugih ex-Yu zemalja, podržava. No zato su stvari u svoje ruke počeli preuzimati entuzijasti.

Što se to događa u kozmodvorištu Zemlje, zašto ne bi valjalo da njime zagospodari Elon Musk te kako se Hrvatska pokušava istaknuti na astromapi razgovarali smo sa Slobodanom Dankom Bosancem, profesorom fizike na Institutu Ruđer Bošković, najzaslužnijim čovjekom za postojanje nečega poput hrvatskoga svemirskog programa.

Bosanac, kojem su uz astrofiziku omiljena područja interesa atomska i molekularna fizika te elektromagnetske interakcije, postao je 2018. godine predsjednikom udruge Jadranska aero-svemirska asocijacija (eng. Adriatic Aerospace Association, A3) koja je nositelj projekta izrade i lansiranja prvoga hrvatskog satelita – Peruna, donosi nam Bloomberg Adria u članku Slovenci su najveći svemirci u regiji kojoj su zvijezde nedostižne | Bloomberg Adria.

Povezane novosti

Dream Chaser for Canada – prezentacija projekta

Svemirska era za čovječanstvo tek predstoji. Uz sve dosadašnje uspjehe potreban je bitan korak da

Adria Space Conference: Primjena umjetne inteligencije u svemiru

Istraživanje svemira i odlazak čovjeka u svemir je nezamisliv bez partnerstva umjetne inteligencije, budući da

Lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir

HRVATSKA KAO ZEMLJA INOVATORA Hrvatska je zemlja inovatora i inovacija. Padobran, torpedo, izmjenična struja, daktiloskopija,