image_6487327-1024x573

Croatia Space Inspiration Program započinje treću godinu s iznimnim uspjehom i proširenjima

Hrvatska – 19. prosinca 2023. – Ove školske godine obilježavamo značajnu prekretnicu za Croatia Space Inspiration Program (CroSIP), s obzirom na već treću godinu provedbe projekta. Ovaj zadivljujući program, pokrenut 2020., rezultat je suradnje Lady Rocket Foundation (SAD), AVISA Space d.o.o.. (Hrvatska) i Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu, Hrvatska. Osmišljen je kako bi potaknuo znatiželju i inspiraciju za svemir među osnovnoškolskom djecom u Hrvatskoj.

Pod predanim vodstvom učitelja Osnovne škole Ivana Gundulića i vizionarskim vodstvom tvrtke AVISA Spacea, uz bezrezervnu podršku Zaklade Lady Rocket, program je postigao izniman uspjeh. Više djece sada ima priliku postati dijelom ovog uzbudljivog svemirskog obrazovanja.

Primarni cilj Croatia Space Inspiration Programa je upoznati djecu osnovnoškolskog uzrasta s fascinantnim svijetom svemira i STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Program koristi modificirani NASA-JPL kurikulum koji uključuje zanimljive radionice i praktične eksperimente, a sve je prilagođeno učenicima osnovnih škola. Jedinstvenost programa leži u njegovom globalnom dosegu. Razredi iz zemalja sudionica povezuju se, dijele svoja otkrića i uče komunicirati sa učenicima širom svijeta, potičući tako duboku strast prema svemiru i nadahnjujući mlade umove da se bave STEM poljima.

Pilot projekt, pokrenut u Zagrebu, imao je za cilj ispitati situaciju i postaviti temelje za kontinuirani program svemirske edukacije. Izuzetan uspjeh ovog pothvata, čak i tijekom pandemije COVID-19 i globalne situacije koja se stalno mijenja, pokazao je snagu suradnje i odlučnosti. Zaklada Lady Rocket i hrvatske škole pokazale su kako suradnja može otvoriti nove i uzbudljive prilike za buduće generacije.

Kako Croatia Space Inspiration Program ulazi u svoju treću godinu, širi svoje horizonte. U partnerstvu s Adriatic Aerospace Association (A3) i više osnovnih škola u Hrvatskoj, CroSIP se širi i nudi svemirsko obrazovanje djeci diljem cijele zemlje. Program također gleda na međunarodno širenje, prenoseći svoju poruku o važnosti svemirskog obrazovanja u nove države i tržišta.

Ovo značajno postignuće pridodaje portfelju uspješnih programa koje diljem svijeta provodi Zaklada Lady Rocket. Od Sjedinjenih Država do Litve, LRF nastavlja širiti svoj otisak i ujedinjuje učenike na globalnoj razini pod zajedničkom misijom svemirskog obrazovanja i inspiracije.

O Lady Rocket Foundation, A3 i AVISA Space

Misija Zaklade Lady Rocket je potaknuti strast za svemirom kroz inovacije u razvoju poduzetništva, obrazovanju, umjetnosti, medijima i istraživanju svemira. LRF nastoji svemir učiniti relevantnijim na Zemlji zalažući se za inovacije u području svemira koje poboljšavaju životne uvjete čovječanstva na našem planetu.

AVISA Space d.o.o. je tvrtka čija je misija olakšati pristup ljudskom iskustvu svemira. Demonstrirajući buduće mogućnosti izvan planete, AVISA ima za cilj utrti put privatnom istraživanju i naseljavanju svemira, u konačnici katalizirajući pravu svemirsku ekonomiju. Ovo putovanje tek počinje, a dok gledamo u budućnost, mogućnosti su neograničene.

A3 je neprofitna udruga znanstvenih i tehnoloških institucija i pojedinaca, posvećenih poticanju napora približavanja svemira ljudima. To se postiže edukacijom, širenjem znanja na širu populaciju, pokretanjem projekata na svim razinama svemirske znanosti i tehnologije, te što je vrlo važno poticanjem međunarodne i regionalne suradnje.

Povezane novosti

Posjeta prof. Yi Li s Politehničkog sveučilišta Northwestern

Prof. Yi Li s Odjela za astronautiku Sveučilišta Northwestern Polytechnic u Xianu posjetio nas je

Dopuna Nacionalne razvojne strategije do 2030

Planovi se rade za strategiju razvoja Republike Hrvatske u slijedećih deset godina, dokument koji je

Predavanje dr. Heller: Svemir za mlade, socialno-ekonomski utjecaj

Dragi prijatelji, pozivamo vas na online predavanje “Space for youth, the social-economic impact” koje će